📜 Cannonau di Sardegna
Główne czerwone wino Sardynii, z Cannonau, krewnego Garnacha.
Cannonau di Sardegna to główne czerwone wino wyspy Sardynia we Włoszech. Powstaje z odmiany Cannonau, sardyńskiej nazwy Grenache (po hiszpańsku Garnacha). Nazwa jest chroniona jako oznaczenie geograficzne Unii Europejskiej i figuruje w rejestrze eAmbrosia.
W tej kategorii powstają wina czerwone i różowe. Są spokojne, a czasem zdarzają się wina wzmacniane. Czerwone jest zwykle pełne, z miękkimi taninami, aromatem czerwonych jagód i przypraw oraz dość wysoką mocą. Odmiana lubi ciepły, suchy klimat wyspy i kamieniste gleby.
Sardynia słynie z długowiecznych mieszkańców i często wspomina się w tym kontekście Cannonau. Jednak naukowe dane o jakiejkolwiek korzyści z wina dla długowieczności nie mogą być uznane za udowodnione. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczanie alkoholu.
Cannonau di Sardegna dobrze pasuje do mięsa, sera pecorino i lokalnych potraw. Pije się je głównie we Włoszech, ale jest dostępne także w innych krajach. Jak każde wino, należy je pić z umiarem.
Jak łączy się z tematem „Wino”
📜 Cannonau di Sardegna ← główny szczep ← 🍇 Grenache → rodzaj → 🍇 Odmiany winogron → rodzaj → 🍷 Wino
Powiązania
- Gdzie się znajduje
- 📍 Sardynia
- Główne odmiany
- 🍇 Grenache
- Wina
- 🍷 Wino czerwone, 🍷 Wino różowe, 🍷 Wino niemusujące, 🍷 Wino wzmacniane
Najczęstsze pytania
Czym jest Cannonau di Sardegna?
Głównym czerwonym winem sardyńskiej wyspy Sardynia, z Cannonau, sardyńskiej nazwy Grenache.
Czy istnieje wersja różowa?
Tak, pod tą nazwą powstają wina czerwone i różowe, a czasem wzmacniane.
Czy Cannonau wydłuża życie?
Nie, to nie zostało udowodnione naukowo. WHO zaleca ograniczanie alkoholu.
Co przeczytać dalej
- 🍷 Wino niemusujące — Zwykłe wino bez bąbelków dwutlenku węgla.
- 🍷 Wino różowe — Wino z ciemnych winogron, krótko macerowane ze skórkami, dzięki czemu ma jasnoróżową barwę.
Podobne
📜 Barbagia · 📜 Mandrolisai · 📜 Isola dei Nuraghi · 📜 Province of Nuoro · 📜 Tharros · 📜 Ogliastra
⚠️ Wino zawiera alkohol: tylko dla dorosłych, z umiarem. Zwykle zawiera siarczyny; do klarowania używa się czasem białka jaja lub białek mleka — ważne przy alergii i dla wegan.
