📜 Vermentino di Gallura
Białe wino z Vermentino z granitowych wzgórz Gallury w północnej Sardynii.
Vermentino di Gallura to białe wino z odmiany Vermentino, uprawianej na granitowych wzgórzach Gallury w północnej Sardynii, we Włoszech. Nazwa jest chroniona jako nazwa pochodzenia (PDO). To jedyne wino Sardynii z najwyższą kategorią Włoch, DOCG.
Gallura to pagórkowaty północny wschód wyspy, gdzie gleba jest granitowa i piaszczysta, a od morza wieją wiatry. Klimat jest ciepły i suchy. Na takiej glebie Vermentino daje wino jasne, o żywej świeżości, z nutami cytrusów, zielonego jabłka i ziół oraz lekką słonością. Finisz jest lekko gorzki.
Wino powstaje spokojne i musujące. Spokojne podaje się młode i dobrze schłodzone. Niektóre wina leżakują na osadzie drożdżowej lub powstają z późno zebranych winogron, wtedy są pełniejsze i bardziej złożone.
To wino dobrze pasuje do owoców morza, grillowanych ryb i makaronu z warzywami, jak to jest w zwyczaju na Sardynii. Vermentino di Gallura jest wizytówką wyspy.
Jak łączy się z tematem „Wino”
📜 Vermentino di Gallura → produkuje → 🍷 Wino białe → rodzaj → 🍷 Rodzaje wina → rodzaj → 🍷 Wino
Powiązania
- Gdzie się znajduje
- 📍 Gallura
- Wina
- 🍷 Wino białe, 🍷 Wino niemusujące, 🍷 Wino musujące
Najczęstsze pytania
Z jakiego szczepu powstaje Vermentino di Gallura?
Z białego szczepu Vermentino.
Gdzie się je produkuje?
W Gallurze, w północnej Sardynii, na granitowych wzgórzach.
Jaki ma smak?
Świeży, z nutami cytrusów, zielonego jabłka i ziół oraz lekką goryczką w finiszu.
Co przeczytać dalej
- 🍷 Wino niemusujące — Zwykłe wino bez bąbelków dwutlenku węgla.
- 🍷 Wino białe — Wino z soku winogronowego bez skórek; może pochodzić także z jasnych, a nawet ciemnych jagód.
- 🍷 Wino musujące — Wino z bąbelkami dwutlenku węgla powstającymi w wyniku drugiej fermentacji.
Podobne
📜 Colli del Limbara · 📜 Bianchello del Metauro · 📜 Colli Albani · 📜 Est! Est!! Est!!! di Montefiascone · 📜 Greco di Tufo · 📜 Lugana
⚠️ Wino zawiera alkohol: tylko dla dorosłych, z umiarem. Zwykle zawiera siarczyny; do klarowania używa się czasem białka jaja lub białek mleka — ważne przy alergii i dla wegan.
