towardia Skąd biorą się rzeczy.
🌐 pl

🍷 Porto

Rodzaj wina ✔ Sprawdzono: 10.2026 · źródeł: 9

Słodkie wino wzmacniane z Doliny Douro w Portugalii.

Porto to słodkie wino wzmacniane z doliny Douro w północnej Portugalii. Nazwa pochodzi od miasta Porto, z którego wysyłano wino. Dziś oficjalnie porto może nazywać się tylko wino z tego regionu.

Najpierw winogrona fermentują jak zwykłe czerwone wino. Następnie do fermentującego moszczu dodaje się destylat winny. Zabija on drożdże i zatrzymuje fermentację, dzięki czemu część cukru zostaje w winie. To jest wzmacnianie. Końcowa moc to zwykle 19–22 procent. Wino dojrzewa w beczkach lub zbiornikach, a potem jest butelkowane.

Główne rodzaje to ruby (młode, czerwone i owocowe), tawny (długo dojrzewające w beczkach, bursztynowo-brązowe i orzechowe), LBV, vintage port (z najlepszych roczników, dojrzewające w butelce przez dziesięciolecia), crusted i garrafeira. Istnieją też białe i różowe porto. Wśród głównych odmian są Touriga Nacional i Touriga Franca, a do blendu wchodzą także inne.

Portugalia i Anglia handlowały porto, a traktat Methuena z 1703 roku ułatwił jego eksport. Ojczyzną wina jest Górne Douro. Pije się je w małych porcjach.

Co obejmuje

potem🍷wzmacnianiepotem🍷traktat Methuenapotem🏛️region winiarski …rodzaj🍷wino wzmacnianeprodukowane w🗺️wino portugalskie→🍇Touriga Nacionalpodobny🍷mutagepodobny🍷porto rubypodobny🍷porto tawnypodobny🍷porto vintagepodobny📍Douropodobny🍷porto garrafeirapodobny🍷białe portopodobny🍷różowe porto🍷towardia.com
Główne powiązania. Kliknij temat, aby go otworzyć.

Najczęstsze pytania

Czym jest porto?

Słodkim winem wzmacnianym z doliny Douro w Portugalii, zwykle 19–22 procent alkoholu.

Jak robi się porto?

Do fermentującego moszczu dodaje się destylat winny, fermentacja się zatrzymuje, a cukier zostaje w winie.

Jakie są rodzaje porto?

Ruby, tawny, LBV, vintage, crusted, garrafeira, a także białe i różowe.

Podobne

🍷 Carcavelos · 🍷 Moscatel de Setúbal · 🍷 Mutage · 🍷 Vin doux naturel · 🍷 Madera · 🍷 Muskat Rutherglen

⚠️ Wino zawiera alkohol: tylko dla dorosłych, z umiarem. Zwykle zawiera siarczyny; do klarowania używa się czasem białka jaja lub białek mleka — ważne przy alergii i dla wegan.

Źródła

Wszystkie tematy