towardia Skąd biorą się rzeczy.
🌐 pl

🍷 Wino wegańskie

Rodzaj wina ✔ Sprawdzono: 10.2026 · źródeł: 5 Zaktualizowano:

Wino klarowane bez białka jaja, żelatyny i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wino wegańskie to wino, którego klarowanie nie wykorzystało produktów pochodzenia zwierzęcego. Samo wino powstaje z winogron, ale na końcu usuwa się z niego mętność, ostre taniny i białka. Do tego często używano białka jaja, żelatyny, kazeiny z mleka oraz kleju rybiego.

Wino wegańskie korzysta zamiast tego z innych substancji. Są to bentonit, czyli specjalna glina; białko grochu; oraz polivinylopolipirolidon, syntetyczny materiał, który wychwytuje nadmiar fenoli. Czasem wina w ogóle się nie klaruje i zostawia się je lekko mętne.

Dlatego na etykiecie pojawia się znak „vegan”. Takie wino jest zbliżone do wina ekologicznego, ale to dwie różne rzeczy: ekologiczne dotyczy sposobu uprawy winogron, wegańskie sposobu klarowania wina. Dla osób, które unikają produktów odzwierzęcych, to prosty sposób wyboru napoju. Jak każdy alkohol, wino najlepiej pić z umiarem. W razie wątpliwości szukaj znaku „vegan” na etykiecie lub zapytaj producenta.

potem🍷bentonitpotem🍷klarowanie białki…potem🍷kazeina (środek k…potem🍷klarowanie białki…potem🍷klej rybipotem🍷klarowanie żelaty…potem🍷PVPProdzaj🍷rodzaje winapodobny🍷wino ekologicznepowiązany z🧪kazeinapowiązany z🌱mleko sojowe🍷towardia.com
Główne powiązania. Kliknij temat, aby go otworzyć.

Jak łączy się z tematem „Wino”

🍷 Wino wegańskie → rodzaj → 🍷 Rodzaje wina → rodzaj → 🍷 Wino

Najczęstsze pytania

Czym wino wegańskie różni się od zwykłego?

Klaruje się je bentonitem, białkiem grochu lub podobnymi substancjami zamiast białka jaja, żelatyny i kazeiny.

Dlaczego wino może nie być wegańskie?

Bo do klarowania czasem używa się białka jaja, żelatyny, kazeiny lub kleju rybiego.

Czy wino wegańskie to samo co ekologiczne?

Nie. Ekologiczne dotyczy uprawy winogron, a wegańskie sposobu klarowania wina.

Co przeczytać dalej

Podobne

🍷 Wino naturalne · 🍷 Wine cooler · 🍷 Wino odmianowe · 🍷 Wino mszalne · 🍷 Vin cuit · 🍷 Wino wytrawne

⚠️ Wino zawiera alkohol: tylko dla dorosłych, z umiarem. Zwykle zawiera siarczyny; do klarowania używa się czasem białka jaja lub białek mleka — ważne przy alergii i dla wegan.

Źródła

Wszystkie tematy